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Thank you for your letter of 7 March and for your continued interest in the Armed
Forces Bill. | know how seriously you take the issue of recruitment of young
people into our Armed Forces. | am grateful for the opportunity to set out the
Government's position on the issues you raised.

As | said during Committee stage of the Armed Forces Bill, we are very clearin
our belief that junior entry offers a range of benefits to the individual, the Armed
Forces and society - providing a highly valuable, vocational training opportunity for
those wishing to follow a career in the Armed Forces. The provision of education
and training for 16 year old school leavers provides a route into the Armed Forces
that complies with Government education policy, while also providing a significant
foundation for emotional, physical and educational development throughout an
individual’'s career. Itis also important to note that the majority of those recruited
under the age of 18 complete their training and form a significant percentage of
new entrants into the Army’'s deployable workforce - once they are trained and
reach their 18" birthday. They fulfil around 15% of the Army’s inflow requirement.
We acknowledge the cost of their training can be substantial but we invest in them
to maintain the operational effectiveness of our Armed Forces.

We are very careful to ensure that we comply with relevant children’s legislation,
and of course, the Ministry of Defence (MOD} contributes to the Government’s
periodic reports and provides evidence about the recruitment of under-18s to the
UN Convention of the Rights of the Child, paricularly in relation to the Optional
Protocol on Children in Armed Conflict (although | would not wish to draw a
comparison between those under-18s who volunteer to join Her Majesty’s Armed
Forces and those who are forced to join armed groups fighting wars in other parts
of the world).

| wish to reassure you that we take our duty of care for under-18s joining the
Armed Forces extremely seriously; we recognise their care and welfare requires
particular attention. Qur safeguards are therefore robust, effective, and
independently verified. For example: Ofsted inspect the training environment, and
use the ‘Common Inspection Framework’ (the national framework for inspection of
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post-16 education and training} to comment on the standard of initial training in the
Armed Forces; and the MOD has an established Safeguarding Children Board
(chaired by a person independent of the MOD) whose remit includes ensuring
appropriate Safeguarding processes are in place for under-18s.

As you know the majority of under-18s are recruited into the Army (the proportion
of new entrants below the age of 18 to the Royal Navy, Royal Marines and the
Royal Air Force is very small indeed) and you expressed concern about their
ability to understand the enlistment process. | wish to make clear that great care
is taken to explain the terms of enlistment and to ensure that the precise nature of
the commitment is fully understood by potential recruits. In the case of those aged
under 18 years, the process includes ensuring that the parents or guardians of the
potential recruits also understand the nature of the commitment. Throughout the
recruitment process, their parents or guardians are given comprehensive written
and oral guidance on the terms and conditions of service as well as the rights of
discharge. Itis only after this process has been followed that written consent from
a parent or guardian for their child to enter Service will be requested. | should
also explain that, by virtue of Regulation 7(4) of the Armed Forces (Enlistment)
Regulations 2009, a recruiting officer is unable to eniist an individual under the
age of 18 unless they are satisfied that the individual understands the terms on
which they are 1o serve and the recruiting officer is satisfied that the individual is fit
to be enlisted.

The recruitment of under-18s provides benefits both to the Army and to the
recruits. The Army needs 1o attract school and college leavers at the earliest
opportunity and in sufficient volume. Junior Entry (¢comprising the majority of the
Army’s under-18 trainees, who attend Junior Entry courses at the Army
Foundation College, Harrogate)} provides a suitable training route for these
younger recruits. As for the benefit to them, the training offered is viewed as
attractive to both potential recruits and their parents, delivering vocational
education, leadership and initiative training as well as the core military syllabus.
Should Junior Entrants decide to pursue a career in the Army, the training and
education provided to them at this stage is a foundation-stone for their future
service. Junior Entrant training provides emotional, physical and educational
development to recruits.

All Army applicants (without Level 2 literacy and numeracy qualifications or their
equivalents} undergo an assessment of their reading, writing, speaking and
listening, and mathematical skills as part of the recruiting and selection
arrangements. Those candidates assessed as being below the Army’s minimum



recruit entry standard may be deferred to local Further Education colleges, or
similar organisations, to improve their skills. The Army places great importance
on education. Itis committed to enabling all its personnel to improve their literacy
and numeracy skills, and to ensuring they have the literacy and numeracy skills
needed to undertake training, be operationally effective and well placed to take
advantage of professional and career opportunities. All soldiers are required to
reach minimum literacy and numeracy standards for promotion: National Level 1
standard for promotion to the rank of Corporal and Level 2 for Sergeant and
above, and for selection for an LE Officer Commission. The Army’s target is for all
soldiers to have attained at least Level 1 (GCSE Grade D-G equivalent) literacy
and numeracy standards, ideally, within three years of joining the Service.
Attainment of these standards is measured through holding the appropriate
national Functional Skills (English & Maths) qualifications (or their recognised
equivalents).

The Deepcut Review noted that, “civilian society has not been notably successful
in providing the opportunities for rewarding life-long careers for young people
whose talents are not in the field of GCSEs and higher academic qualifications but
lie, rather, in the technical trades or other careers offered by the Army. To deny
these young people the chance to start training for such a career when they are of
school-leaving age may deprive them of the opportunity they need to get away
from difficult social circumstances and acquire new skills, and social discipline,
before it is too late to adapt.” Indeed, you may have seen the very recent media
reports about the top-performing officer cadet at Sandhurst - a young man who
grew up on a housing estate in Tottenham, was unable to read at the age of 11
and left school at 15. At 16 he applied to join the Army, did extremely well during
the year's training at Harrogate that followed, and came top of his Commando
course aged 18. He deployed to Afghanistan at the age of 19, where he served
as a bombardier in the 29 Commando Regiment, Royal Artillery. He was later
recommended for officer training and last week he was awarded the “sword of
honour” as the top-performing cadet at the Sovereign’s Parade. On the eve of his
"passing out" ceremony he said that had it not been for joining the Army he would
be dead or in prison.

That splendid young officer cadet made the right choice, but we recognise that not
all those recruited under the age of 18 find they are suited to life in the Armed
Forces. | wish, therefore, to make clear that those young people may change their
mind at any time up to their 18" birthday. Since 2011, under Armed Forces
Regulations, everyone under the age of 18 serving in the Armed Forces has a
right to claim discharge up to their 18" birthday. For the first six months of service



this is achieved by giving not less than 14 days’ notice in writing to their
commanding officer after an initial period of 28 days’ service. At any other time
after six months’ service, those under the age of 18 who wish to leave must give
notice in writing to their commanding officer who must then discharge the under
18 within the next three months. For those who give notice just prior to their 18™
birthday this means that the latest they will be discharged is at 18 years and three
months of age. These three months represent a cooling-off period, to avoid the
unintended consequence of a decision made in the heat of the moment. A shorter
period may well be agreed with the commanding officer, but three months
provides the under 18 with a period of due reflection and the right to rescind their
request for discharge. This process ensures individuals under the age of 18 have
an appropriate period of time to consider their decision to leave, and offers
flexibility depending upon individual circumstances. Ultimately, alt Service
personnel under the age of 18 have a statutory right to leave the Armed Forces up
until their 18" birthday. | also wish to assure you that every junior soldier and their

parents or guardians are briefed on the right ¥ discharge and the process to be
followed.

In addition to the considerations | mention above, the principles of the Armed
Faorces Covenant state that those who serve in the Armed Forces, whether regular
or reserve, those who have served in the past, and their families, should face no
disadvantage compared to other citizens in the provision of public and commercial
services. There is no reliable evidence that those who serve in the Armed Forces
while under the age of 18 suffer any specific disadvantage compared to their
peers in the civilian population. Should they however at any point be
disadvantaged, then the Secretary of State is duty bound to report that to
Parliament through the annual report. To report on under 18s as a specific group
risks diluting the Government's whole-hearted commitment to address
disadvantage for every member of the Armed Forces.

I hope this explains the situation and helps to allay your concerns on this issue.
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